Mathematical modeling of s. cerevisiae growth on deproteinized plant raw material hydrolysates / A. V. Tur, V. I. Panfilov, D. V. Baurin et al. // 18th International Multidisciplinary Scientific GeoConference SGEM 2018. — Albena, Bulgaria, 2018. — P. 353–360.
New integrated technology of probiotics production using cereal hydrolysates / B. A. Karetkin, V. I. Panfilov, N. Y. Khromova et al. // 18th International Multidisciplinary Scientific GeoConference SGEM 2018. — Vol. 18 of Advances in biotechnology. — Albena, Bulgaria, 2018. — P. 393–400. [ DOI ]
Utilization of culture medium filtrate after deproteinized sunflower meal fermentation / A. V. Baurina, D. V. Baurin, J. M. Epishkina et al. // International Multidisciplinary Scientific GeoConference Surveying Geology and Mining Ecology Management, серия Advances in biotechnology. — Vol. 18 of Advances in Biotechnology. — Vienna, Austria, 2018. — P. 323–329. The bioconversion of plant raw materials into highly added value products, as well as the development of new products with advanced characteristics has a high priority for modern biotechnology in the Russian Federation. Deproteinized sunflower meal has been used as a source of carbohydrates and organic nitrogen for the yeast S. cerevisiae fermentation after subsequent acidic and enzymatic treatment. As a result a protein-rich yeast biomass was formed, as well as a liquid fraction, containing non-metabolized pentoses and peptides. These can be used as a medium for further production of probiotics and fodder products. The purpose of this research topic is to study the potential of the filtrate, which is rich with pentoses, for further application as a nutrient medium for microbial fermentation. The efficiency of Bacillus subtilis and Bacillus cereus fermentation was analyzed, according to classical microbiological and biotechnological techniques using both the growth curve and reducing substances accumulation data. [ DOI ]
Исследование влияния целлюлаз trichoderma viride на содержание сырой клетчатки в растительном сырье / Ю. М. Епишкина, А. В. Тур, Д. В. Баурин и др. // Успехи в химии и химической технологии. — 2018. — Т. 32, № 12. — С. 12–14.
Исследование ростовых и криопротекторных свойств гидролизата пшеничной муки при ферментации и лиофильном высушивании бифидобактерий / А. Г. Сальникова, Н. Ю. Хромова, Б. А. Кареткин и др. // Успехи в химии и химической технологии. — 2018. — Т. 32, № № 12 (208). — С. 30–32. В работе исследована кинетика роста штамма бифидобактерий B. adolescentis ATCC 15703 на экспериментальной среде, содержащей в качестве основного источника пептидов панкреатический гидролизат пшеничной муки, показана их высокая продуктивность (3,0×109 КОЕ/мл). Установлено, что использование гидролизата в качестве защитной среды для лиофильного высушивания культуры бифидобактерий позволяет обеспечить высокую степень сохранения жизнеспособности клеток в лиофилизате (90%). Гибель лиофилизированных клеток в ходе длительного хранения не превышает 10%.
Математическое моделирование роста s. cerevisiae на комплексных гидролизатах депротеинизированного растительного сырья / А. В. Тур, Ю. М. Епишкина, Д. В. Баурин и др. // Успехи в химии и химической технологии. — 2018. — Т. 32, № 12. — С. 33–35.
НОВЫЕ ПОДХОДЫ К ПРОИЗВОДСТВУ ПРОБИОТИЧЕСКИХ ФУНКЦИОНАЛЬНЫХ ПРОДУКТОВ И ИНГРЕДИЕНТОВ НА ОСНОВЕ ГИДРОЛИЗАТОВ ЗЕРНА / Н. Ю. Хромова, Б. А. Кареткин, М. Г. Гордиенко и др. // Актуальная биотехнология. — 2018. — № 3 (26). — С. 541–543.
Панфилов В. И., Градова Н. Б., Шакир И. В. 40 лет кафедре биотехнологии Российского химико-технологического университета имени Д.И. Менделеева // Бутлеровские сообщения. — 2017. — Т. 50, № 5. — С. 142–155.
Heterogeneous submerged fermentation of probiotic in media based on wheat meal and by-products of wheat starch production / B. A. KARETKIN, V. I. PANFILOV, E. V. PANFILOVA et al. // Proceedings of 17 international multidisciplinary scientific geoconference SGEM 2017. — Vol. 17 of Soils, Forest ecosystems. — "Alexander Malinov" Sofia, Bulgaria, 2017. — P. 711–718. The demand on functional food products enriched with probiotics to get health benefits is recently high. On the other hand, the use of probiotics in animal nutrition has been shown to have significant economic and agricultural effect. Animal components are substituted by plant raw materials as a base for probiotic microorganisms fermentation nutrient media. Cereal raw materials and processed products are of interest. It is well known, that the costs of raw materials and its preprocessing influence on the costs of fermentation significant. Proteolysis of cereal raw has been reported earlier to provide great increase of lactobacilli count after fermentation. Different enzymes (Protosubtilin G3x, Protex 40E and Olexa) were compared at different concentrations for wheat protein processing in the present study. Optimal enzyme loading was chosen. The ultimate concentration of protein in solution was about 12 g/L. At these concentrations, the enzyme assisted extraction was predominant, whereas the yield of free amino acids was negligible. The nutrient media were composed of only wheat proteolysates processed with enzymes mentioned together with amylases pretreatment (Duozyme, 1 % to flour dry matter). The count of lactobacillus was up to 1•10^9 CFU/ml. The HPLC analysis of carbohydrate consumption sowed that both glucose and xylose were metabolized by Lactobacillus paracasei strain. The concentration of lactic acid increased with concentration of proteases up to 24.3 g/L. Probiotics for animal nutrition can be produced in media based on plant processing byproducts, e.g. pentosan-containing fraction of wheat starch processing. Saccharomyces cerevisiae could be considered as animal probiotic. Mixed culture of yeast and lactobacillus were studied. The media composed of pentosans as well as wheat meal preprocessed with amylases were fermented at aerobic conditions and without aeration. Under aerobic conditions, the mixed growth of Lactobacillus plantarum and yeast was significant (10^8 CFU/ml), while growth of Lactobacillus fermentum in mixed culture was weak. [ DOI ]
Optimisation of deproteinized plant raw material pretreatment conditions for obtaining fodder / A. V. Tur, D. V. Baurin, M. G. Gordienko et al. // 17th International Multidisciplinary Scientific GeoConference SGEM 2017. — Vol. 17 of Advances in Biotechnology. — Vienna, Austria, 2017. — P. 295–302. [ DOI ]
Optimization of wheat flour enzymatic hydrolysis for lactobacillus rhamnosus submerged fermentation / B. A. Karetkin, V. I. Panfilov, N. Y. Khromova et al. // 17th International Multidisciplinary Scientific GeoConference SGEM 2017. — Vol. 17 of Advances in Biotechnology. — Vienna, Austria, 2017. — P. 303–308. [ DOI ]
Potential of broccoli residues for processing / B. Dmitry, P. Victor, T. Alexandra et al. // 17th International Multidisciplinary Scientific GeoConference SGEM 2017. — Vol. 17 of Advances in Biotechnology. — Albena, Bulgaria, 2017. — P. 561–567. [ DOI ]
ИЗУЧЕНИЕ КИНЕТИКИ ФЕРМЕНТАТИВНОЙ ОБРАБОТКИ КРАХМАЛОСОДЕРЖАЩЕГО ЗЕРНОВОГО СЫРЬЯ ДЛЯ ФЕРМЕНТАЦИИ ПРОБИОТИЧЕСКИХ МИКРООРГАНИЗМОВ / Н. Ю. Хромова, Б. А. Кареткин, И. В. Шакир, В. И. Панфилов // Химическая промышленность сегодня. — 2017. — № 7. — С. 47–51.
Панфилов В. И., Градова Н. Б., Шакир И. В. К 80-летию Манакова Михаила Николаевича-основателя кафедры биотехнологии РХТУ имени Д.И. Менделеева // Бутлеровские сообщения. — 2017. — Т. 50, № 5. — С. 156–162.
Комплексная переработка возобновляемого растительного сырья с получением высокобелковых и пробиотических кормовых продуктов / И. В. Шакир, В. Д. Грошева, Б. А. Кареткин и др. // Бутлеровские сообщения. — 2017. — Т. 50. — С. 73–80.
Новационные технологии пробиотических пищевых ингредиентов и кормовых продуктов на основе возобновляемого растительного сырья / В. И. Панфилов, И. В. Шакир, Б. А. Кареткин и др. // Актуальная биотехнология. — 2017. — Т. 21, № 2. — С. 200–200.
ПОЛУЧЕНИЕ БИОМАССЫ КАРОТИНСИНТЕЗИРУЮЩИХ ДРОЖЖЕЙ РОДА rhodotorula ПРИ КУЛЬТИВИРОВАНИИ НА СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННЫХ ОТХОДАХ / О. П. Червякова, Н. А. Суясов, А. М. Фомичева и др. // Бутлеровские сообщения. — 2017. — Т. 50. — С. 95–99.
ПРЕДВАРИТЕЛЬНАЯ ФЕРМЕНТАТИВНАЯ ОБРАБОТКА ПРОТЕИНА РАЗЛИЧНЫХ ТИПОВ ПШЕНИЧНОЙ МУКИ ДЛЯ КУЛЬТИВИРОВАНИЯ ЛАКТОБАКТЕРИЙ / Н. Ю. Хромова, И. М. Кузьмин, Б. А. Кареткин и др. // Актуальные проблемы естественных и математических наук в России и за рубежом. — 2017. — С. 26–30.
Полный факторный эксперимент комплексного гидролиза депротеинизированного подсолнечного шрота / А. В. Тур, Ю. М. Епишкина, Д. В. Баурин и др. // Успехи в химии и химической технологии. — 2017. — Т. 31, № 9 (149). — С. 29–31. Изучено вличние температуры, кислотности среды и времени проведения кислотного гидролиза на выход редуцирующих веществ, прирост биомассы, содержание сырого протеина в биомассе после культивирования дрожжей Saccharomyces crevisiae на комплексных гидролизатах. Проведена математическая обработка результатов полного факторного эксперимента, полученное линейное равнение регрессии адекватно эксперименту.
Получение биомассы каротинсинтезирующих дрожжей рода rhodotorula при культивировании на сельскохозяйственных отходах / О. П. Червякова, Н. А. Суясов, А. М. Фомичева и др. // Бутлеровские сообщения. — 2017. — Т. — 2017. — Т. 50, № 5. — С. 95–99.
Characterization and bioconversion of pentosan containing by-products of wheat processing / B. A. KARETKIN, V. I. PANFILOV, N. Y. KHROMOVA et al. // 16th International Multidisciplinary Scientific GeoConference SGEM 2016, www.sgem.org, SGEM2016 Conference Proceedings, ISBN 978-619-7105-68-1 / ISSN 1314-2704, June 28 - July 6, 2016. — Vol. 6 of Advances in biotechnology. — Албена, Болгария, 2016. — P. 463–470. The pentosan-containing fraction (PCF) is a wheat processing by-product obtained in 3- phase starch decanter. It is commonly used for animal feeding. The PCF obtained in the Nivoba decanter is described in this research; its composition and potential for yeast fermentation being evaluated. The PCF was a liquid by-product containing oven-dry weight (DW) matter nearly 14 %, including 12.6 % in the dissolved form. The carbohydrates constituted 88.5 % by DW, including reducing substances of about 41.2%. The total content of pentosans (Douglas, 1981) was 16.9 % of thecarbohydrate components, and nearly one third of them being dissolved. Glucose based of oligo-and polysaccharides prevailed, mostly the partial starch depolymerization products which did not give coloring with iodine. The strains Leucosporidium scottii and Candida utilis consuming glucose and xylose were selected based on various yeast genus growth activity (Saccharomyces, Pichia, Candida, Rhodotorula, Endomycopsis, and Leucosporidium) when comparing with their growth on synthetic media (with xylose and arabinose) and the PCF-containing media. Mineral nitrogen in the form of ammonium sulfate was enough for the needs of these microorganisms in the culture medium. Dilute sulfuric acid hydrolysis (pH 1.8-2.5, 121 oC, 30 min) did not lead to increase in consumption of carbohydrate by-products by the yeasts. The substances inhibiting the microbial growth were formed at the lower value of pH (1.2 - 1.5). Industrial enzymes for xylanase and hemicellulase hydrolysis also resulted in a slight (less than 17 %) pentosan transfer from a solid phase into the solution. As a result, it had no significant effect on the yeast yield. The yeast growth rate was about 0.17 h-1 during the batch fermentation in the bioreactor (Minifors, Infors HT) with aeration and mixing. The pentosan bioconversion took place with consumption of the reducing substances: α-amylases and glucoamylases (Duozym, Novozymes) in addition to the culture broth during the fermentation resulted in a growth rate increase up to 0.22 h-1. About 83 % of carbohydrates were consumed during the process. As a result the yeast biomass (DW) obtained contained about 53 % of the protein presented presumably with microbial and vegetable protein. [ DOI ]
Optimisation of pretreatment conditions of plant raw materials composed media for carotenoid biosynthesis by yeast rhodotorula rubra / B. A. Karetkin, O. P. Chervyakova, D. V. Baurin et al. // 16th International Multidisciplinary Scientific GeoConference SGEM 2016. — Vol. 3 of Advances in Biotechnology. — Vienna, 2016. — P. 301–308. Various types of plant processing by-products (wheat bran, sunflower husk and meal, coffee sludge), as well as unconventional agricultural products (tubers of Jerusalem artichoke) were considered as a major component of culture media for Rhodotorula rubra submerged fermentation. β-Carotene, torulene and torularodin prevail among the other carotenoids of the strain investigated. The yeast biomass was extracted with petroleum ether and the concentration of the substances was determined by spectrophotometry for the analysis of the carotenoids. During plant raw materials processing, by-products concentrate fiber components, which yeasts do not use. Therefore, these components were processed with cellululase (Cellic CTec2, Novozyme) and hemicellulase (Cellic HTec2, Novozyme) containing enzymes and also with balanced blend Viscoferm (Novozyme). Sulfuric acid hydrolysis was studied as an alternative pretreatment method. Jerusalem artichoke fructans were metabolized without additional hydrolysis. Solvent:solid ratio was 12:1 for Jerusalem artichoke, and 10:1 for other plant materials. The maximal yields of the reducing substances (52.3 g/L) and total carbohydrates (65.4 g/L) were obtained after the dilute acid hydrolysis of the Jerusalem artichoke. Submerged aerobic fermentation of yeasts was carried out in Erlenmeyer flasks at 30 oC and stirred (150 min-1). The count of cells was determined in a counting chamber. Final concentrations of yeasts after fermentation on the water extracts of Jerusalem artichoke tubers constituted 14 g/L, and it did not exceed 10 g/L in the other cases. At the same time accumulation of the carotenoids in biomass constituted up to 44.2 μg/L, which corresponded 282.6 μg/L of culture media after tubers acid hydrolysis. Despite the amount of carotenoids in yeast obtained on fluid extracts of Jerusalem artichoke was significantly lower due to a high cell titer, the concentration of carotenoids in culture medium reached 278.2 g/L. On the next stage of our research Jerusalem artichoke tubers pretreatment conditions of the were optimized using central compositional design. The following conditions of hydrolysis were chosen for pH, temperature and duration of treatment: center points – 2.5, 120.0 oС and 25 min, variation interval for a full factorial design – 1.25, 6 oС and 10 min. Star points level was 1.682. The response surface were obtained for reducing substances, final yeast yield and carotenoids concentration. The hydrolysis conditions of Jerusalem artichoke tubers were investigated and optimized including reducing substances yield. The optimal values of hydrolysis parameters were pH 1.24, temperature 110.6 oС, duration of hydrolysis 25 min to maximal reducing substances yield. Carotenoids yield reached its maximum at pH 1.59, temperature 107.0 oС, or pH 3.41 and temperature 114.0 oС and hydrolysis duration 25 min. Predicated concentration of carotenoids in culture media being 392 μg/L for both options was confirmed by the experimental data. Keywords: carotenoids, Rhodotorula rubra, plant raw materials, central compositional design, optimization. [ DOI ]
ИНТЕНСИФИКАЦИЯ БИОСИНТЕЗА КАРОТИНОИДОВ ДРОЖЖАМИ РОДА rhodotorula / О. П. Червякова, А. М. Фомичева, И. В. Шакир, В. И. Панфилов // Актуальная биотехнология. — 2016. — С. 176–177.
ИССЛЕДОВАНИЕ ВЗАИМООТНОШЕНИЙ ИНДИГЕННЫХ И ТРАНЗИТОРНЫХ МИКРООРГАНИЗМОВ В СМЕШАННОЙ КУЛЬТУРЕ НА СРЕДЕ С ПРЕБИОТИКОМ / С. А. Евдокимова, А. С. Мищенко, Б. А. Кареткин и др. // Вестник Казанского технологического университета. — 2016. — Т. 19. — С. 165–169.
Исследование стадии предварительной химической обработки вторичного растительного сырья / А. В. Тур, Д. В. Баурин, И. В. Шакир, В. И. Панфилов // Современные тенденции развития науки и технологий. — 2016. — № 2-3. — С. 119–121. В статье химический гидролиз растительного сырья рассматривается как стадия обработки, предшествующая ферментативной. Приведены данные о содержании общих углеводов и редуцирующих веществ в гидролизатах депротеинизированного шрота под- солнечника.
Меры государственной поддержки в области промышленной биотехнологии / А. В. Тур, Д. В. Баурин, И. В. Шакир, В. И. Панфилов // Кузбасс: образование, наука, инновации. — Кемерово, 2016. — С. 358–361.
Васильев А. В., Шакир И. В., Панфилов В. И. ПОЛУЧЕНИЕ КОРМОВОГО БЕЛКОВОГО ПРОДУКТА НА ОСНОВЕ ОТХОДОВ ПИЩЕВОЙ ПРОМЫШЛЕННОСТИ И СЕЛЬСКОГО ХОЗЯЙСТВА // Актуальная биотехнология. — 2016. — С. 169–172.
ПРЕДВАРИТЕЛЬНАЯ ФЕРМЕНТАТИВНАЯ ОБРАБОТКА ПРОТЕИНА ЗЕРНА ДЛЯ КУЛЬТИВИРОВАНИЯ ЛАКТО- И БИФИДОБАКТЕРИЙ / Н. Ю. Хромова, Б. А. Кареткин, И. В. Шакир, В. И. Панфилов // Бутлеровские сообщения. — 2016. — Т. 48. — С. 71–76.
Предварительная обработка депротеинизированного подсолнечного шрота / А. В. Тур, Д. В. Баурин, И. В. Шакир, В. И. Панфилов // Успехи в химии и химической технологии. — 2016. — Т. 30, № 9 (178). — С. 44–46. Исследована предварительная комплексная обработка депротеинизированного подсолнечного шрота с помощью последовательного проведения химического и ферментативного гидролиза. Определена зависимость выхода редуцирующих веществ и общих углеводов в полученных гидролизатах. Проведено культивирование Saccharomyces cerevisiae на полученных гидролизатах, в результате титр клеток достиг 1,84 108 кл/мл. Содержание сырого протеина в биомассе составило 28%.
Химическая предобработка обедненного растительного сырья / А. В. Тур, Д. В. Баурин, И. В. Шакир, В. И. Панфилов // Пищевые технологии и биотехнологии, XV Международная конференция молодых ученых. — Т. 29. — Изд-во Бриг Казань, 2016. — С. 242–245.
Acidic and enzymatic hydrolysis of deproteinzed sunflower meal as a preprocessing for microbiological conversion / D. V. Baurin, V. I. Panfilov, B. A. Karetkin et al. // International Multidisciplinary Scientific GeoConference Surveying Geology and Mining Ecology Management, SGEM. — Vol. 2 of 15th International Multidisciplinary Scientific Geoconference and EXPO, SGEM 2015. — Albena; Bulgaria, 2015. — P. 245–251.
Enrichment of cellulose waste of sunflower seeds processing with saccharomyces’s protein / B. A. Karetkin, D. V. Baurin, M. G. Gordienko et al. // ECCE-2015, Chemical Engineering and Biochemical Engineering for a new sustainable process industry in Europe. — Biochemical Engineering / ECAB3 / Bioproducts (or bio-based products). — Nice, France, 2015. — P. 977.
Ultrasonic extraction of fructans from the tubers of jerusalem artichoke: Optimization of conditions, purification methods, c-13nmr spectroscopy of the product / B. A. Karetkin, V. I. Panfilov, D. V. Baurin, I. V. Shakir // International Multidisciplinary Scientific GeoConference Surveying Geology and Mining Ecology Management, SGEM. — Vol. 2 of 15th International Multidisciplinary Scientific Geoconference and EXPO, SGEM 2015. — Albena; Bulgaria, 2015. — P. 641–648.
Выделение хлорогеновой кислоты из продуктов переработки подсолнечника / П. С. Толоконин, Д. В. Баурин, И. В. Шакир, В. И. Панфилов // Современные тенденции развития науки и технологий. — 2015. — С. 76–78.
ИССЛЕДОВАНИЕ ВЛИЯНИЯ СТЕПЕНИ ПОЛИМЕРИЗАЦИИ c - СУБСТРАТА НА АКТИВНОСТЬ РОСТА И МЕТАБОЛИЗМ МОЛОЧНОКИСЛЫХ БАКТЕРИЙ / Н. Ю. Хромова, Б. А. Кареткин, В. Д. Грошева и др. // Успехи в химии и химической технологии. — 2015. — Т. 29. — С. 111–113.
Исследование адсорбции фенольных соединений из продуктов переработки растительного сырья / А. И. Артемьев, Д. В. Баурин, М. Г. Гордиенко, И. В. Шакир // Успехи в химии и химической технологии. — 2015. — Т. 29. — С. 27–29.
Исследование кинетики роста bacillus cereus и lactobacillus casei на жидком отходе стадии концентрирования белкового гидролизата подсолнечного шрота / А. А. Савина, Д. В. Баурин, И. В. Шакир, В. И. Панфилов // Успехи в химии и химической технологии. — 2015. — Т. 29, № 8 (167). — С. 102–104.
Васильев А. В., Шакир И. В., Панфилов В. И. Исследования процесса фильтрации ферментационных суспензий на основе кислотных гидролизатов пивной дробины // Химическая промышленность сегодня. — 2015. — № №1.
ОЦЕНКА БИОПОТЕНЦИАЛА ПЕРВИЧНОГО И ВТОРИЧНОГО РАСТИТЕЛЬНОГО СЫРЬЯ ДЛЯ ПОЛУЧЕНИЯ ДРОЖЖЕВОЙ КОРМОВОЙ ДОБАВКИ, ОБОГАЩЕННОЙ КАРОТИНОИДАМИ / О. П. Червякова, Б. А. Кареткин, И. В. Шакир, В. И. Панфилов // Актуальная биотехнология. — 2015. — С. 96–96.
ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА БИОСИНТЕЗ КАРОТИНОИДОВ ДРОЖЖАМИ rhodotorula rubra / О. П. Червякова, И. В. Шакир, Н. А. Суясов, В. И. Панфилов // Химическая промышленность сегодня. — 2015. — С. 45–50.
Integrated processing of sunflower meal / D. V. Baurin, M. G. Gordienko, I. V. Shakir, V. I. Panfilov // International Multidisciplinary Scientific GeoConference Surveying Geology and Mining Ecology Management, SGEM. — 2014. — P. 419–426.
ИССЛЕДОВАНИЕ УЛЬТРАЗВУКОВОЙ ЭКСТРАКЦИИ И СПОСОБОВ ОЧИСТКИ ФРУКТАНОВ ИЗ КЛУБНЕЙ ТОПИНАМБУРА / Б. А. Кареткин, И. В. Шакир, Б. М. Прудсков, В. И. Панфилов // Химическая промышленность сегодня. — 2014. — С. 39–46.
Использование протеолитических ферментов для увеличения степени извлечения белковых соединений из шрота подсолнечника / Д. В. Баурин, Б. А. Кареткин, И. В. Шакир и др. // Хранение и переработка сельхозсырья. — 2014. — № 10. — С. 16–20.
Разработка основ комплексной конверсии шрота подсолнечника / Д. В. Баурин, М. Г. Гордиенко, Б. А. Кареткин и др. // Естественные и технические науки. — 2014. — № 8 (76). — С. 33–35.
Факторный эксперимент для оптимизации условий предварительной обработки питательной среды / Б. А. Кареткин, Т. С. Катаева, Д. В. Баурин и др. // Фундаментальные исследования. — 2014. — № 11. — С. 13–19.
ГЛУБИННОЕ ГЕТЕРОФАЗНОЕ КУЛЬТИВИРОВАНИЕ МОЛОЧНОКИСЛЫХ БАКТЕРИЙ / Б. А. Кареткин, Н. Г. Лойко, И. В. Шакир, В. И. Панфилов // Биотехнология. — 2013. — С. 59–68.
БИОКОНВЕРСИЯ ОТХОДОВ ПРОИЗВОДСТВА РАСТВОРИМОГО КОФЕ В ПРОДУКТЫ КОРМОВОГО НАЗНАЧЕНИЯ / E. B. Башашкина, Н. А. Суясов, И. В. Шакир, В. И. Панфилов // Экология и промышленность России. — 2011. — С. 18–19.
Биотехнологический путь переработки отходов производства соевого белка / В. Д. Смирнова, Р. Ю. Киселева, И. В. Шакир, В. И. Панфилов // Экология и промышленность России. — 2010. — Т. 5. — С. 14–16.
ИНТЕНСИФИКАЦИЯ ПРОЦЕССА БИОКОНВЕРСИИ ОТХОДОВ ПИЩЕВОЙ ПРОМЫШЛЕННОСТИ В ДРОЖЖЕВУЮ БИОМАССУ КОРМОВОГО НАЗНАЧЕНИЯ / В. Д. Смирнова, И. В. Балакирев, Е. В. Башашкина и др. // Химическая промышленность сегодня. — 2010. — С. 10–15.
ИСПОЛЬЗОВАНИЕ КОФЕЙНОГО ШЛАМА В КАЧЕСТВЕ СЫРЬЯ ДЛЯ ПОЛУЧЕНИЯ БЕЛКОВОЙ КОРМОВОЙ ДОБАВКИ / Е. В. Башашкина, И. В. Шакир, Н. А. Суясов, В. И. Панфилов // Химическая промышленность сегодня. — 2010. — С. 28–33.
ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ОТХОДОВ МАСЛОЖИРОВОГО ПРОИЗВОДСТВА В КАЧЕСТВЕ СЫРЬЯ ДЛЯ ПОЛУЧЕНИЯ ДРОЖЖЕВОЙ БИОМАССЫ КОРМОВОГО НАЗНАЧЕНИЯ / Е. В. Башашкина, Н. А. Суясов, И. В. Шакир, В. И. Панфилов // Химическая промышленность сегодня. — 2008. — С. 24–28.
ИСПОЛЬЗОВАНИЕ УЛЬТРАЗВУКОВОЙ ПРЕДОБРАБОТКИ ПИТАТЕЛЬНОЙ СРЕДЫ ДЛЯ ГЛУБИННОГО ГЕТЕРОФАЗНОГО КУЛЬТИВИРОВАНИЯ ДРОЖЖЕЙ / Н. А. Суясов, В. И. Панфилов, Б. А. Кареткин и др. // Биотехнология. — 2007. — С. 52–56.
Increasing efficiency of biodegradation of fat-containing wastes of meat-processing industry / N. A. Suyasov, B. A. Karetkin, S. V. Kalyonov et al. // Industrial application of biotechnology. — Nova Science Publishers Hauppauge, NY, 2006. — P. 105–113.
Суясов Н. А., Шакир И. В., Панфилов В. И. БИОКОНВЕРСИЯ ЖИРОВОЙ ФРАКЦИИ СТОЧНЫХ ВОД МЯСОКОМБИНАТОВ В ВЫСОКОБЕЛКОВУЮ КОРМОВУЮ ДОБАВКУ // Мясная индустрия. — 2005. — С. 38–41.
Суясов Н. А., Шакир И. В., Панфилов В. И. БИОКОНВЕРСИЯ ТВЕРДОЙ ФАЗЫ СТОЧНЫХ ВОД МЯСОКОМБИНАТОВ // Мясная индустрия. — 2005. — С. 65–67.
ВЫДЕЛЕНИЕ ЕСТЕСТВЕННОЙ МИКРОФЛОРЫ ЖИРОСОДЕРЖАЩИХ ОТХОДОВ МЯСОПЕРЕРАБАТЫВАЮЩЕЙ ПРОМЫШЛЕННОСТИ / М. А. Ролдугина, Н. А. Суясов, И. В. Шакир, В. И. Панфилов // Успехи в химии и химической технологии. — 2004. — Т. 18. — С. 102–104.
Панфилов В. И., Шакир И. В. ГИДРОЛИЗ УГЛЕВОДСОДЕРЖАЩЕГО РАСТИТЕЛЬНОГО СЫРЬЯ ДЛЯ ПОЛУЧЕНИЯ САХАРОСОДЕРЖАЩИХ СУСПЕНЗИЙ // Химическая промышленность сегодня. — 2004. — С. 38–38.
ИЗУЧЕНИЕ ОСОБЕННОСТЕЙ КУЛЬТИВИРОВАНИЯ ДРОЖЖЕЙ НА ЖИРОСОДЕРЖАЩИХ ОТХОДАХ МЯСОПЕРЕРАБАТЫВАЮЩЕЙ ПРОМЫШЛЕННОСТИ / М. В. Орешникова, Н. А. Суясов, И. В. Шакир, В. И. Панфилов // Успехи в химии и химической технологии. — 2004. — Т. 18. — С. 100–102.
ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ОТХОДОВ ПТИЦЕФАБРИК В КАЧЕСТВЕ ОСНОВЫ МИНЕРАЛЬНОГО ПИТАНИЯ ПРИ ПОЛУЧЕНИИ КОРМОВОГО БЕЛКА ОДНОКЛЕТОЧНЫХ / А. В. Васильев, И. В. Шакир, И. А. Крылов и др. // Биотехнология. — 2004. — С. 82–88.
ПОВЫШЕНИЕ ЭФФЕКТИВНОСТИ БИОДЕГРАДАЦИИ ЖИРОВ С ПОМОЩЬЮ УЛЬТРАЗВУКОВОЙ ПРЕДОБРАБОТКИ СУБСТРАТА / Б. А. Кареткин, Н. А. Суясов, И. В. Шакир, В. И. Панфилов // Успехи в химии и химической технологии. — 2004. — Т. 18. — С. 93–94.
Панфилов В. И., Шакир И. В. Фильтрование дрожжевых суспензий. Химическая промышленность // Химическая промышленность сегодня. — 2004. — № 6. — С. 28–32.
Суясов Н. А., Шебаршина С. В., Шакир И. В. Культивирование дрожжей на жиросодержащих субстратах // Успехи в химии и химической технологии. — 2003. — Т. 17, № 14. — С. 132–135.
Фильтрационные свойства дрожжевой суспензии, полученной глубинной гетерофазной / Д. О. Кулиненков, А. А. Прохоров, И. В. Шакир и др. // Биотехнология. — 2000. — № 2. — С. 45–52.
Inulin recerving during jerusalem artichoke complex processing / I. Shakir, V. Panfilov, D. Kulinenkov, M. Manakov // ISEB-99 Meeting Biopolimers, 2-5.03.1999. — Leipzig, Germany, 1999. — P. 38–39.
Получение углеводно-белкового кормового продукта на гидролизатах картофеля / Д. О. Кулиненков, И. В. Манцурова, И. В. Шакир и др. // Биотехнология. — 1997. — № 5. — С. 22–27.
Предварительная очистка послеспиртовой барды с использованием гетерофазного глубинного культивирования / Д. О. Кулиненков, И. В. Шакир, В. И. Панфилов, М. Н. Манаков // Биотехнология. — 1997. — № 6. — С. 43–46.
Получение белка одноклеточных из багассы сахарного тростника / А. К. Фам, И. В. Шакир, В. И. Панфилов, М. Н. Манаков // Биотехнология. — 1996. — № 12. — С. 44–49.
Использование возобновляемого растительного сырья для получения белка одноклеточных / И. В. Шакир, Н. С. Маркина, В. И. Панфилов, М. Н. Манаков // Биотехнология. — 1992. — № 2. — С. 19–22.
Влияние УФ-облучения на мицелий гриба pleurotus ostreatus / В. П. Зобнина, Г. С. Родионова, В. В. Дерябин и др. // Биотехнология. — 1988. — Т. 4, № 5.